BURDUR İLİ MÜLKİ HUDUTLARI DÂHİLİNDE
2018 YILI BİÇERDÖVER KONTROL HİZMETLERİNİN
YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA VALİLİK KARARI
Karar Tarihi : 25/05/2018
Karar Sayısı : 2018/09
Amaç
MADDE 1- (1) Bu karar; tarla bitkilerinin (buğday, arpa, soya, mısır, ayçiçeği, yulaf, çavdar, nohut, aspir vb.) zamanında, en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek, biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelen ürün kayıp ve hasarlarını en alt seviyede tutmak, eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçmeyi amaçlamaktadır.
Kapsam
MADDE 2- (1) Burdur ili mülki hudutları dahilinde; biçerdöverlerin çalıştırılmaları, kullanımları, kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları kapsamaktadır.
Hukuki Dayanak
MADDE 3- (1) Bu karar;
a) 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu,
b) 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na dayanılarak hazırlanmıştır.
Biçerdöver Sahipleri ve Biçerdöver Operatörlerinin Sorumlulukları
MADDE 4- (1) Burdur ili mülki hudutları dahilinde hasat sezonunda, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerinin aşağıda belirtilen hususlara uymaları zorunludur.
a) Biçerdöver sahipleri ve operatörleri Burdur ili mülki hudutları içerisinde yapılacak hasat sırasında % 2 ürün kayıp oranını geçemezler. Arazi durumuna göre ürün kaybı indeksi değerleri dikkate alınır.
b) Biçerdöver sahipleri, 6’şar kiloluk 2 adet yangın söndürücü cihazı bulunmayan biçerdöverleri çalıştıramazlar.
c) Biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri yetkili kontrolörlerce talep edilmesi halinde kimliklerini ibraz etmek zorundadırlar.
d) 08.00 – 21.00 saatleri dışında hasat yapılamaz.
e) "G Sınıf Sürücü Belgesi" veya "Biçerdöver Operatör Belgesi" bulunmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamaz ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılamazlar. (Değişiklik 01/06/2018-4921)
Bildirim
MADDE 5- (1) Ürün sahipleri, hasatta fazla ürün kaybına sebep olan biçerdöver operatörlerini bulundukları İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildireceklerdir. Ürün sahipleri, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince yapılacak eğitim ve yayım faaliyetlerine katılırlar.
Kontroller
MADDE 6- (1) Biçerdöverle ürün hasadında tarla kontrolleri, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından hasat tekniği konusunda eğitimli ve yetki belgesi verilmiş teknik personelce yapılır.
İhlalin Tespiti
MADDE 7- (1) Kontroller sırasında bu kararın 4. Maddesinde yer alan hususlardan bir veya birkaçının ihlal edildiğinin tespiti halinde ”Yetkili Kontrolör Belgesi” verilmiş kontrolörlerce, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayımlanan “Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” ekindeki “İdari Yaptırım Karar Tutanağı Formu” doldurulur.
Yaptırımların Uygulanması
MADDE 8- (1) Bu kararın 4. maddesinde belirtilen yasaklara aykırı davranan biçerdöver sahipleri ve biçerdöver kullanıcısı operatörlerin her birine ihlal edilen her bir fiil için ayrı ayrı olmak üzere 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesinin 1. fıkrası hükmüne uygun olarak idari para cezası uygulanır. Biçerdöver operatörü aynı zamanda biçerdöverin sahibi ise ihlal edilen her bir fiil için tek idari para cezası uygulanır.
(2) İdari yaptırımla ilgili belgeler yaptırım uygulanan kişilere imzalatıldıktan sonra Mülki İdare Amirine gönderilir. İdari yaptırım kararı Mülki İdare Amirinin onayı ile yürürlüğe girer.
MADDE 9- (1) Bu karar İlçe Kaymakamlıkları, Belediye Başkanlıkları ve Muhtarlıklar tarafından umumi vasıtalarla ilan edilerek ilgililere duyurulur.
Yürürlük
MADDE 10 (1) Bu karar 28/05/2018 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11- (1) Bu karar Burdur Valisi tarafından yürütülür.